Jarząb pospolity
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia L.) to rosnące w lasach, ogrodach, parkach i przy ulicach drzewo ozdobne, kwitnące w maju, lecz najpiękniej prezentujące się na jesieni. Jagody jarzębiny są okrągłe, mięsiste, szkarłatnoczerwonej barwy i gorzkie w smaku. Owoce te zawierają karetonoidy, antocyjany, kwasy organiczne, dużo witaminy C (więcej niż cytryna), witaminy: E, K, P i PP, minerały, pektyny oraz garbniki. Nie nadają się jednak do spożywania na surowo, gdyż mogą wywołać nudności i zatrucia, należy poddać je obróbce termicznej.
Jarzębinę można stosować w profilaktyce nadciśnienia. Posiada również właściwości moczopędne, regulujące pracę jelit, przeciwzapalne na błony śluzowe, łagodzące podrażnienia wątroby, pomocne przy zaburzeniach w układzie pokarmowym (zaparcia, skłonności do wzdęć). Owoce są także składnikami produktów, których zadaniem jest wzmocnienie i wzbogacenie witaminami, zapobieganie przeciwko przeziębieniom i grypie.
Olej uzyskiwany z nasion owoców jarzębiny zawiera β-karoten, ma właściwości przeciwzapalne, ściągające, przeciwłupieżowe, zmiękczające skórę oraz wzmacniające włosy i paznokcie. Polecany szczególnie w pielęgnacji cery suchej, z objawami zmęczenia i drobnymi przebarwieniami. Działa także wzmacniająco na naczynia krwionośne.
W kosmetyce wykorzystywane są oczyszczające, ściągające i antybakteryjne właściwości jarzębiny. Napary przygotowane z jej jagód doskonale nadają się do przemywania skóry tłustej. Z kolei maseczkę nakładać można na skórę zwiotczałą, zmęczoną, bez blasku i z rozszerzonymi porami.
Przyrządzoną papkę z owoców jarzębiny stosuje się na różne brodawki, wypryski i trądzik.
maseczka do twarzy: rozgnieść owoce i dodać mleka, oleju z pestek winogron, oleju migdałowego, i kilka kropel witaminy E i tak przygotowana papkę nałożyć na twarz
EFEKT: poprawiony stan skóry zmęczonej, suchej, bez blasku
napar na problemy z pęcherzem: rozdrobnić 1 łyżkę owoców i zalać 1 szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać 5 min, odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min, przecedzić; zaleca się pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
EFEKT: działanie moczopędne i przeciwbiegunkowe
napar z kwiatów jarzębiny: rozdrobnić 1 łyżkę kwiatów, zalać 1 szklanką wrzącej wody, po upłynięciu ok. 20-30 min i ostygnięciu przecedzić i pić po pół szklanki naparu 2-4 razy dziennie, w przypadku choroby dodać sok malinowy i miód.
EFEKT: przeciwdziałanie przeziębieniom, grypie, nieżytach układu oddechowego.
Składnik znajdziesz w tych produktach:
Poniżej inne produkty które mogą Cię zainteresować
Balsam do brody miodowo-makowy roots 60ml
- 60ml
Szampon do brody z ekstraktem wasabi i olejem tsubaki roots 200ml
- 200ml
Antyalergiczny żel pod prysznic 2w1 nature 300ml
- 300ml
Balsam do brody miodowo-konopny roots 60ml
- 60ml