Olej migdałowy ( Prunus Amygdalus Dulcis Oil )o trzymuje się przez tłoczenie nasion migdałowca pospolitego pochodzącego z Azji Środkowej .Ta wieloletnia roślina należy do rodziny różowatych. Aktualnie uprawiana jest w Południowej Europie, Afryce Północnej oraz Ameryce. Stany Zjednoczone są obecnie największym producentem migdałów, a największymi konsumentami są Europejczycy.
Olej ten ma jasnożółtą barwę, jest przejrzysty i gęsty . Charakteryzuje się słodkawym zapachem. Po aplikacji na skórze bardzo szybko się wchłania. Po podgrzaniu powyżej temperatury 70°C traci swoje dobroczynne właściwości. Charakteryzuje go duża zawartość wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych (w głównej mierze oleinowego – 63–73 proc. zawartości oraz linolowego – 21–29 proc.), soli mineralnych, protein oraz witamin A, B1, B2, B6 i D.
Właściwości:
- działa jak naturalny emolient,
- regeneruje barierę lipidową skóry,
- doskonale nawilża i zmiękcza naskórek,
- stymuluje syntezę włókien kolagenowych,
- zmniejsza widoczność przebarwień ,
- tworzy barierę chroniącą przed działaniem czynników zewnętrznych,
- wzmacnia włosy i paznokcie.
Zastosowanie:
- naturalny środek przeciw rozstępom u kobiet w ciąży,
- olejek do masażu,
- preparat pielęgnujący delikatną skórę niemowląt – jako oliwka do smarowania ciała, a także jako emolient dodawany do kąpieli,
- baza do sporządzenia domowego peelingu,
- produkt do demakijażu,
- remedium na rozdwojone końcówki,
- odżywka do łamliwych paznokci z przebarwieniami,
- środek łagodzący do cery podrażnionej, swędzącej, w stanach zapalnych, łuszczycy czy egzemie.